Luisteren is fundamenteel voor goede communicatie. Alle huwelijksexperts zijn het daarover eens. Stephen Covey zegt in zijn boek The 7 Habits of Highly Effective People (2004): “Probeer eerst te begrijpen, dan begrepen te worden.” Ook de Bijbel spreekt wijselijk in Jakobus 1:19 (NBV21): “… ieder mens moet zich haasten om te luisteren, maar traag zijn om te spreken, traag ook in het kwaad worden.”

We geven aan paar tips die zouden kunnen helpen elkaar beter te begrijpen:

Controleer wat je begrijpt. Zeg bijvoorbeeld: “Mag ik even herhalen wat je net zei om zeker te weten dat ik je goed begrijp?”

Mannen: Probeer het niet op te lossen, tenzij je toestemming hebt van je partner. Je kunt vragen: “Wil je dat ik gewoon naar je luister of ben je op zoek naar een oplossing?”

Vrouwen: Gevoelens en emoties zijn goed. Realiseer je wel dat het moeilijk kan zijn voor je partner om je punt te begrijpen als je emotioneel bent. Dus verhelder het belangrijkste punt voor hem. Je zou kunnen zeggen: “Ik weet dat ik nu heel emotioneel ben, maar [je punt] is heel belangrijk voor mij.”

Mannen: Het kan zijn dat je partner niet gelooft dat je haar begrijpt tot je haar emoties erkent. Zeg bijvoorbeeld: “Ik zie dat je [emotie] bent.”

Probeer eens gaande weg te oefenen en de vragen die we aanreiken te stellen aan elkaar. Vergeet niet dat het ook goed is om expliciet aan elkaar te vragen of de ander wil luisteren. Geef je partner ook de kans om met aandacht naar jouw verhaal te luisteren!

Bron: Love that lasts (2012), Mike Woodard