Rebecca Gonzales vertelt in haar blog* hoe God haar hart voorbereidde om missionair te werken. In de blog geeft ze 6 tips aan ouders om hun kinderen helpen om te gaan met de wereld waarin ze leven.

Austin (10 jaar) komt thuis na een dag op school en vertelt over een nieuw klasgenootje uit India. Het nieuwe klasgenootje zegt dat hij in veel verschillende goden gelooft. Austin liet hem weten – borst naar voren, grijns op zijn gezicht – dat je niet naar de hemel gaat als je niet in Jezus gelooft. Zijn moeder, geschokt door zijn hardheid: “Schat, dat is niet hoe we mensen vertellen over Jezus.”

Amber (18 jaar) gelooft dat is ze geroepen is om zendeling te zijn, maar weet niet wat ze ermee moet. Ze gaat als een spons door stapels boeken en documentaires over verre landen met grote nood op fysiek en spiritueel gebied. Tranen wellen in haar ogen op en haar hart breekt.

Dustin (6 jaar) loopt hand-in-hand met zijn moeder door de straat. Hij merkt een meisje van zijn leeftijd op. Ze ligt opgekruld op de stoep, dichtbij haar vader en hun hond. Ze is vies. Naast hen staat een bordje waarop staat: “Alle beetjes helpen.”

Mam, wat kan ik doen?

Op jonge leeftijd begon God al met het voorbereiden van mijn hart door ‘Feed the Children’ reclames. Ik zag de verhalen van kinderen zonder eten, thuis of ouders. En in mijn hart groeide het verlangen om te helpen. Ik geloof dat God mij zo leidde naar waar ik nu ben – werkend bij een organizatie die de wereld dient in Zijn Naam.

Maar mijn verhaal is geen uitzondering. Dit is hoe veel gelovigen hun missionaire reis beginnen.

Kinderen zijn in een bijzondere positie. Hun hart is nog zacht en ze verlangen ernaar een verschil te maken. Het lijkt misschien overweldigend, maar om je kinderen te leren geven om deze wereld begin je met kleine stapjes in geloof die het leven van je kind kunnen vormen.

Hier zijn 6 manieren die je kind kunnen inspireren om de wereld als missiegebied te zien.

1. Leer en ervaar als gezin

  Onderwijs en informatie zijn primaire manieren voor iedereen om te veranderen. We kunnen niet meeleven met wat we niet weten. Kinderen zijn niet anders.

  Lees samen met je kinderen over andere culturen. Dit kun je doen vanaf dat ze kleuters zijn tot in hun tienertijd. Stel je kinderen bloot aan nieuwe gerechten, internationale muziek of documentaires en praat er met elkaar over.

  2. Leer van de mensen om je heen

  Dit is een meer persoonlijke manier van leren doordat je een gezicht verbindt aan de ervaring. Is er iemand die je kent van een ander land of met een andere culturele achtergrond? Het maakt niet uit of het iemand uit je kerk, familie, van school of een buur is. Vrienden met iemand met een andere achtergrond kan ontzettend verrijkend zijn voor het hele gezin!

  Vraag degene om te komen eten. Stel vragen over hun achtergrond, taal en wat de verschillen zijn tussen je eigen en hun cultuur. Wat zijn hun favoriete tradities? Wat heeft iemand het hardst nodig?

  Niet alleen is het een geweldige manier voor je gezin om te leren. Het is ook een gelegenheid om gemeenschap en bediening te ervaren.

  3. Bid in de breedte

  Nadat je hebt geleerd over andere landen en culturen, is gebed een goede manier om hen in gedachten te houden. Er zijn verschillende organisaties die op een persoonlijke manier iets delen over hoe het leven in andere landen is, zoals Compassion en Open Doors.

  4. Bid specifiek

  Op dezelfde manier dat degene die je kent vanuit een andere achtergrond meer invloed op je heeft dan algemene kennis en statistieken. Zo is het ook makkelijker te relateren aan je gebedsonderwerp wanneer je voor iemand specifiek kunt bidden. Iemand met een naam.

  Als je een kind sponsort bij Compassion bijvoorbeeld, kun je voor hem of haar bidden. Je kunt ook bidden voor de collega’s van Agapè die in het buitenland werken met hun gezin. (FamilyLife is onderdeel van Agapè)

  5. Laat ze gaan!

  Dit is misschien wel de moeilijkste als ouder. Laat je kinderen gaan! Als je kind iemand ziet die hulp nodig heeft, is er een kans dat ze er iets aan willen doen. Als een 6-jarige erachter komt dat er kinderen zijn die geen cadeautje krijgen met Sinterklaas of Kerst, kan het zijn dat ze een cadeautje willen opsturen. Of als een tiener erachter komt dat ze iemands leven veranderen aan de andere kant van de wereld, kan het zijn dat hij of zij erheen wil.

  Vertrouw op God met je gezin en moedig ze aan als ze stappen in geloof zetten. Weet dat Hij degene is met een plan voor hun hart.

  6. Zet het evangelie voorop

  Het belangrijkste om een missionair hart te cultiveren is om hen aan te moedigen een persoonlijke relatie met hun hemelse Vader aan te gaan. Als kind had ik een humanitair hart. Maar het was toen ik Jezus leerde kennen dat ik daadwerkelijk gedreven was om lief te hebben zoals alleen Hij dat kan.

  Sluit je aan bij een kerk of gemeente waar je kinderen kunnen leren. Raak bevriend met andere christelijke gezinnen. Lees de Bijbel met je kinderen.

  En bid voor je kinderen. Je kinderen hebben God meer nodig dan wat dan ook!