Waarom zou je trouwen als je weet dat de kans een op drie is dat je relatie eindigt in een echtscheiding? Het is toch veel gemakkelijker om samen te gaan wonen en als het niet lukt weer uit elkaar te gaan? De praktijk wijst echter uit dat zo’n ‘proefperiode’ ook weinig extra zekerheid biedt. Eigenlijk zou je een soort gebruiksaanwijzing moeten hebben om te weten hoe je liefdevol en duurzaam met elkaar als man en vrouw kunt leven.

Die gebruiksaanwijzing is er. God geeft – als maker van de relatie tussen man en vrouw – in de Bijbel aan hoe Hij het huwelijk heeft bedoeld.

Beeld van de Schepper

In Genesis 1 staat hoe God de mens als man en vrouw heeft gemaakt om samen Zijn beeld te weerspiegelen. Hij heeft ons gemaakt met een eigen wil, gevoel en verstand. Hij maakte de mens om iets van Zichzelf op aarde zichtbaar te maken. In ons samenleven mogen we dus iets uitbeelden van de eenheid van onze Schepper.

In Genesis 2 lezen we dat God man en vrouw heeft gemaakt om elkaar aan te vullen. Hij maakt een ‘hulp die bij hem past’. Adam aanvaardt zijn vrouw Eva als door God aan hem gegeven. We zijn niet afhankelijk van de ander, ook niet onafhankelijk, maar inter-afhankelijk. Als team mag je elkaar completeren – dat is iets anders dan concurreren. God heeft man en vrouw zo gemaakt dat ze elkaar aanvullen. De ander heeft iets dat jij niet hebt, en andersom.

Showroom voor kinderen

Een huwelijk is een door God gegeven omgeving waar je kinderen kunt ontvangen en laten opgroeien. Kinderen groeien het beste op als ze een vader en moeder hebben die trouw zijn aan elkaar en liefdevol met elkaar omgaan. Je zou kunnen zeggen dat het huwelijk een ‘showroom’ voor kinderen is. Hier zien ze wat de rol van man en vrouw is.

Vragen om samen over te hebben

  1. Wat zijn de verschillen die jullie in elkaar herkennen?
  2. Hoe kun je als man verder groeien als je je vrouw hierin betrekt?
  3. Hoe word je als vrouw meer compleet door de aanvulling van je man?