Een goed gesprek helpt om elkaar beter te leren te kennen en verbonden te blijven. Zo’n gesprek komt meestal niet vanzelf, maar vraagt tijd, aandacht en vertrouwen. Daarnaast is er moed voor nodig om dingen bespreekbaar te maken. Misschien ben je bang voor wat het bij de ander oproept of je wil  je partner uit liefde beschermen. Door gevoelige zaken niet te bespreken, weet je partner niet wat je bezig houdt en groei je steeds verder uit elkaar.

Goede communicatie vraagt gesprekken op vijf verschillende niveaus. Alle vijf zijn ze belangrijk en hebben hun eigen waarde. Wanneer jullie gesprekken op de eerste niveaus blijven steken, zal de relatie oppervlakkig blijven. Ook zul je niet de verbondenheid ervaren waar je ten diepste naar verlangt. Wat zijn nu die vijf verschillende niveaus?

 1. Clichés
  Dit zijn gesprekken over koetjes en kalfjes. Deze oppervlakkige en vaak nietszeggende gesprekjes gaan bijvoorbeeld over het weer, de politiek of de files. Communicatie op dit niveau kun je met veel mensen hebben.
 2. Feiten
  Op dit niveau deel je wat je meemaakt en waar je mee bezig bent. Omdat je ook maatjes van elkaar bent, past het daarin bijvoorbeeld niet als je eerder van je vrienden hoort dat je partner loonsverhoging heeft gehad, dan van hem/haar zelf.
 3. Meningen
  Laten zien wat je van iets vindt, helpt om elkaar beter te begrijpen en samen tot een oplossing of standpunt te komen. Bijvoorbeeld hoe laat je kind thuis mag komen of hoe je het huis in wilt richten. Als je focus is om gelijk te krijgen of wanneer je mening bij de ander overkomt als een oordeel, kan dit ook juist voor verwijdering zorgen.
 4. Gevoelens
  Om je gevoelens te kunnen delen, moet je deze allereerst bij jezelf herkennen en kunnen benoemen. Daarnaast vraagt het vertrouwen en veiligheid binnen je relatie. Door het dicht bij jezelf te houden en je gevoelens te delen, zonder verwijt en oordeel naar de ander, laat je een stukje van je persoonlijkheid zien. Dat maakt je kwetsbaar, maar het biedt ook veel ruimte om samen als partners te groeien in een diepere relatie. Onuitgesproken gevoelens kunnen werken als een soort virus die verbondenheid verteert.
 5. Intimiteit, behoeften
  Dit is het meest diepe niveau, waarin je je hart voor elkaar opent en deelt wat er van binnen leeft. Wat je bezig houdt, je behoeftes, angsten, dromen en verlangens. Dit vraagt een veilige setting en een open en respectvolle houding naar elkaar. Het is belangrijk dat je ervaart dat de ander je accepteert en oprecht en met aandacht luistert. Dit niveau biedt ook de ruimte om je op geestelijk en lichamelijk niveau aan elkaar te kunnen geven in de meest unieke verbinding die er is.

Vragen om het samen over te hebben:

 1. Op welke niveaus bevindt jullie communicatie zich meestal? Ben je daar tevreden mee? Waarom wel of niet?
 2. Wat zou jullie kunnen helpen om hierin te groeien? Maak het praktisch voor jullie situatie.
 3. Welk onderwerp zou je graag nog eens willen bespreken met je partner?
  Wanneer het daarvoor nu niet het geschikte moment is, plan dan een ander moment.

FamilyLife Agape
www.familylife.nl