3Handel niet uit geldingsdrang of eigenwaan, maar acht in alle nederigheid de ander belangrijker dan uzelf. 4Heb niet alleen uw eigen belangen voor ogen, maar ook die van de ander.

– Filippenzen 2:3-4 NBV21

Stel je twee kamers voor. In de eerste kamer staat een ronde tafel met een grote pan in het midden. In de pan zit een stoofgerecht. Het ruikt heerlijk! De mensen die aan de ronde tafel zitten zijn echter dun en ziekelijk. Ze houden lepels vast met een lange steel die eten vanuit de pan kunnen scheppen. De uitdaging is dat het onmogelijk is om het eten ook daadwerkelijk in hun mond te krijgen.

De tweede kamer ziet er exact hetzelfde uit als de eerst. Dezelfde tafel met een grote pan heerlijke stoof. De mensen hebben dezelfde lepels, maar zij zijn wel goed doorvoed, gezond en ze praten en lachen. Deze mensen hebben vroeg geleerd met elkaar te delen en elkaar te voeden. (The parable of the long spoons, Rabbi Haim of Romshishok)

Stel je nu twee huwelijken voor. Hoewel de omstandigheden, net zoals in de kamers, identiek zijn aan elkaar, is het ene huwelijk koud en hard en het andere huwelijk is warm en zorgzaam. Wat is het verschil? Het ene stel heeft het geheim van geven aan hun partner geleerd; Het geven van vriendelijkheid, genade, vergeving en vrijgevig medeleven. Het andere stel is verstrikt geraakt in zelfzuchtige bezigheden waardoor ze wegkwijnen in eenzaamheid.

De apostel Paulus geeft diepzinnig advies aan de mensen in Filippi door een brief te schrijven. 3Handel niet uit geldingsdrang of eigenwaan, maar acht in alle nederigheid de ander belangrijker dan uzelf. 4Heb niet alleen uw eigen belangen voor ogen, maar ook die van de ander. (Filippenzen 2:3-4 NBV21)

De meeste mensen hebben beide kamers wel eens van binnen gezien en aan de tafel gezeten. Van nature zijn we vaak in de eerste kamer en neigen we naar enkel onze eigen belangen. Dit maakt relaties kapot! De rest van het stuk in Filippenzen gaat erover dat we geïnspireerd kunnen worden door het leven en de dood van Jezus en Zijn onbaatzuchtigheid voor ons.

Bespreek samen:

  • In welke kamer is ons huwelijk op dit moment?
  • Op welke manier ben ik bezig met geven aan jou?
  • Zijn er gebied waarvan je weet dat je gemakkelijk neigt naar je eigen belangen?

Bron: Relationships under construction (2016), Mike Woodard