In de tijd dat ik nog single was, zei een vriendin tegen me dat ze van me hield. Ik was verrast en voelde me ook een beetje ongemakkelijk. Ik hield niet van haar op die manier. Ze was een goede vriendin van me, maar ik was niet verliefd op haar.

Ik zal haar reactie nooit meer vergeten. Ze zei: “Ik hou van jou en dat is mijn geschenk aan jou. Ik verwacht niks van je terug.” Wow! Dat was diepzinnig. De onvoorwaardelijke grond van die uitspraak sprak me vrij in onze relatie; we zijn goede vrienden gebleven.

Onvoorwaardelijke liefde is moeilijk te vinden, en toch onvergetelijk wanneer je het eenmaal hebt gevonden. Het is een uit vrijheid gegeven cadeau dat grootse veiligheid biedt in een relatie. Onvoorwaardelijke liefde wordt gekarakteriseerd door de bereidheid onbaatzuchtig te geven. Dit type liefde komt voort uit het karakter van de gever.

Voorwaardelijke liefde is gebaseerd op iets buiten jezelf. Deze liefde is gebonden en klinkt als: “Ik hou van je als je sterk bent, of succesvol of knap.” Er zijn voorwaarden verbonden aan deze liefde die zorgen voor angst en onzekerheid binnen de relatie.

Bedenk:

Is jouw liefde voorwaardelijk en afhankelijk van de prestaties van de ander?

Zou je willen overwegen het geschenk van onvoorwaardelijke liefde te geven aan een ander?

Reflecteer op deze omschrijving van liefde:

4De liefde is geduldig en vol goedheid. De liefde kent geen afgunst, geen ijdel vertoon en geen zelfgenoegzaamheid. 5Ze is niet grof en niet zelfzuchtig, ze laat zich niet boos maken en rekent het kwaad niet aan, 6ze verheugt zich niet over het onrecht maar vindt vreugde in de waarheid. 7Alles verdraagt ze, alle gelooft ze, alles hoopt ze, in alles volhardt ze.

1 Korintiërs 13:4-7 (NBV21)

Bron: Love that lasts (2012), Mike Woodard