Onder de plak zitten bij je partner is natuurlijk niet iets goeds. In deze blog gaat het over de ‘plak’ die je juist helpt om bij elkaar te blijven, toewijding. Toewijding bestaat uit drie ingrediënten: gevoel, intellect en wilskracht. Eén ingrediënt op zichzelf kan de relatie niet bij elkaar houden.

Positieve gevoelens zijn een noodzakelijke katalysator voor je relatie, van het begin tot eind. Intellect wijst je op de logica van je relatie: we hebben dezelfde doelen, we hebben dezelfde waarden. De relatie is logisch. Wilskracht bepaalt de sterkte van de relatie, want dit maakt dat je ervoor zorgt dat het werkt.

Een nieuwe relatie lijkt eerst gebaseerd te zijn op gevoelens, ten goede of ten slechte. “Het voelt zo goed om samen te zijn!” of juist “Het gevoel is weg.” Als gevoel het enige aanwezige ingrediënt is, zal de relatie niet bestand zijn tegen de stormen die gaan komen.

Als intellect het enige ingrediënt is, zullen er momenten zijn waarin je geen goede reden meer kan bedenken om bij elkaar te blijven. Bijvoorbeeld, het is logisch om bij iemand te blijven die een affaire is aangegaan? En bij iemand met Alzheimer? Enkel logica zou zeggen van niet.

Wanneer wilskracht of doorzettingsvermogen het enige ingrediënt van de plak is, kan de relatie koud en ongevoelig zijn, zelfs als je bij elkaar blijft.

Gevoel, intellect en wilskracht zijn heel sterk bij elkaar. Wilskracht houdt vast als gevoelens zwak zijn. Gevoelens houden de relatie boven water en je verstand filtert de ingewikkelde gevoelens.

Bespreek met elkaar!

  • Hoe hebben de ingrediënten je relatie gevormd en doen ontwikkelen?
  • Hoe gaat het met de balans tussen de ingrediënten in jullie relatie op dit moment? Is er een die meer aandacht en investering nodig heeft?
  • Welke dingen doen jullie om de ‘plak’ sterk te houden?

Bron: Love that lasts (2012), Mike Woodard