Toen ik mijn eerste auto kreeg zei mijn vader tegen me: “Regelmatig de olie vervangen is het beste en goedkoopste onderhoud dat je kunt doen!” Ik heb dit advies goed opgevolgd. De tijd die mijn auto’s meegaan is een getuigenis van de wijsheid van dit advies. En de regelmatige investering heeft geld bespaard over de langere termijn.

Het parallelle advies voor je relatie is “Regelmatig tijd voor elkaar nemen is het beste en goedkoopste onderhoud dat je kunt doen!” Tijd voor elkaar is tijd waar twee mensen elkaars volle aandacht hebben. Verbinding maak je onder het oppervlak, hoofd met hoofd en hart met hart. Er is naast het uitwisselen van feiten en details nog veel meer. De communicatie bevat ook gevoelens en emoties (zowel positief als negatief). Je gaat weer uiteen met de zekerheid dat je bent gehoord, begrepen en dat je gekoesterde relatie weer is verdiept.

Deze intentionele investering moet toevoegen aan de kwaliteit en de duurzaamheid van elke relatie en bespaard je hogere kosten in de toekomst, emotioneel en zelf financieel. Uit elkaar gaan komt met hoge kosten!

Dus hoe gaat het met jouw onderhoud? Wanneer was de laatste controle?

Maak de investering. Plan regelmatig tijd in om te verbinden met elkaar. Misschien aan de keukentafel of in een gezellig cafeetje. Leg je smartphone opzij, kijk elkaar aan zonder afleidingen. Zet het begrijpen van de wereld waarin je partner leeft als doel. Stel vragen, deel hoogte- en dieptepunten. Praat over het leuke en de overweldigende omstandigheden. Laat de ander binnen in je gedachtewereld, wat je denkt, voelt, hoopt, je zorgen en angsten.