Stel je eens nou eens voor dat je een emotionele ‘liefdestank’ hebt. Als die tank leeg is, is het heel moeilijk om liefde te geven. Dan voelen we ons ‘low’. Maar als die tank goed gevuld is, kunnen we vanuit overvloed uitdelen. Daarom is het belangrijk dat we onze eigen liefdestaal kennen, maar ook die van je partner. Want dan kun je liefde geven aan de ander op een manier die de ander verstaat zodat zijn/haar liefdestank weer wordt gevuld. In plaats van dat we een last voor de ander zijn.

Wat zijn die liefdestalen?

Positieve woorden:

Complimenten en opbouwende woorden. Ieder mens houdt meer van positieve woorden dan van kritiek, maar mensen met de liefdestaal ‘positieve woorden’ zijn er extra gevoelig voor.

Tijd en aandacht:

Samen zijn, leuke dingen doen en aandacht hebben voor elkaars verhaal. Oprecht in elkaar geïnteresseerd zijn. Het is het belangrijkste wat je iemand kan geven, die deze liefdestaal spreekt.

Cadeaus:

Een bos bloemen met zorg uitgezocht of een zelf gemaakt cadeautje. Waar het bij het geven van een cadeau omgaat, is dat je aan hem/haar denkt. Een aardigheidje kan genoeg zijn.

Dienen:

Het lijkt op het eerste gezicht niet romantisch om de vuilnisbak buiten te zetten, maar voor iemand die deze liefdestaal spreekt kan het meehelpen in de huishouding waardevoller zijn dan het ontvangen van complimentjes of een bos bloemen.

Liefdevolle aanraking:

Elkaars hand vasthouden, zoenen en omhelzen zijn allemaal manieren om je liefde te uiten. Een knuffel, een zoen, een omhelzing, even elkaar aanraken. Het zijn krachtige middelen om de liefdestank van je partner te vullen als hij/zij deze taal spreekt.

En misschien is er naast deze vijf ook wel een zesde liefdestaal, want zeggen we niet: De liefde van de man gaat door de maag? Dus: eten.

Vragen om samen over te hebben

  1. Hoe vol of hoe leeg is je liefdestank op dit moment? Hoe komt dat? Moet er iets veranderen?
  1. Denk zelf eens na over de volgende vragen. Op die manier kun je er achter komen wat jouw liefdestaal is.
  • Waardoor voel ik me het meest geliefd?
  • Wat vraag ik het meest van mensen?
  • Hoe uit ik vaak mijn liefde aan andere mensen? (Het kan zijn dat het ook jouw liefdestaal is.)
  1. Praat samen over je liefdestalen … wat betekent het meest voor je (bijv. Welke uitingen zijn het meest belangrijk voor je? Of welke aanrakingen doen je het meest speciaal voelen?