Iedereen die ooit een gletsjer heeft gezien begrijpt dat de massa sneeuw een ijs is gevormd door een combinatie van vocht, kou en tijd. Deze factoren creëren massieve ijslagen die het landschap veranderen. Gletsjers groeien en trekken zich terug afhankelijk van de cyclus van het klimaat en de veranderingen daarin.

Een relatie kan ook koude seizoenen kennen waarin de lagen ijs het landschap van de relatie veranderen. Deze klimaatverandering kan veroorzaakt worden door afdrijven, een druk leven, pijn, onbegrip, onvervulde verwachtingen of verkeerde prioriteiten, om een paar oorzaken te noemen.

Het debat gaat heftig tekeer over alle mogelijke oorzaken en oplossing van wereldwijde klimaatverandering. Klimaatverandering in je relatie is minder subtiel en de oplossingen zijn binnen handbereik. Maak de keuzes die je relatie opwarmen.

Bespreek met elkaar de volgende opwarm-strategieën:

  • Wees eerlijk – Wees bereid om de waarheid te spreken. Stel de status van je relatie vast. Denk eraan dat doen alsof zorgt voor valse intimiteit!
  • Zoek hulp – Hulp van komen als een combinatie van verschillende dingen: boeken, vrienden of familie, mentors of professionals. Als verslaving, een affaire of misbruik plaatsvind, zoek professionele hulp.
  • Wees nederig – Wees bereid je eigen rol op te pakken in de klimaatverandering en de stappen die nodig zijn om warmer te worden. Warmte zal de kou doen wegsmelten als je simpelweg start met het vooropstellen van de behoeften van je partner, zonder een score bij te houden.
  • Spreek en gedraag je beter – Verander kritiek in aan-/bemoediging. Kies ervoor aandacht te hebben in plaats van te ontwijken. Slaapstand is een natuurlijke overlevingstechniek om de kou te trotseren. Maak opnieuw fysiek verbinding, want seks is een krachtig geschenk en een tactiek voor klimaatverandering.
  • Maak een plan – Maak tijd vrij voor je relatie in je agenda.

Bron: Relationships under construction door Mike Woodard (2016)