Elke relatie heeft z’n eigen unieke en eigenaardige problemen die telkens weer naar boven drijven, soms dagelijks. Het kunnen constante frustraties zijn of een mooie gelegenheid voor samenwerking.

Wat zijn jullie eigenaardige problemen?

Ik stapte het huwelijk in met de overtuiging dat de slaapkamer privé is, dus ik bleef de vloer gebruiken als onderdeel van mijn organisatie-systeem voor kleren en andere spullen. Mijn strategie werd vroeg in ons huwelijk in twijfel getrokken en we pasten ons aan. Maar de laatste horde was het opmaken van het bed. In mijn beleving was dat iets dat je alleen deed als je het bed had verschoond. Mijn vrouw maakte elke dag het bed op. Je kunt je het conflict vast voorstellen. De spanning leidde tot de volgende simpele regel: De laatste uit bed maakt het bed op. Grappig eigenlijk hoe weinig ik als laatste uit bed stap!

Gedurende de middelbare school en de universiteit heb ik in verschillende restaurants gewerkt. Daardoor werd het hebben van een schoon aanrecht onderdeel van mijn gewoonten. Aan de andere kant heeft mijn vrouw nooit in restaurants gewerkt, zij had dus minder problemen met kruimels op het aanrecht. Snel realiseerde ik me dat een simpele oplossing voor dit probleem was dat ik zelf het aanrecht schoon hield in plaats van commentaar te leveren op mijn vrouw hierover. Het is mijn plezier om een schoon aanrecht te hebben, dus ik werd de aanrecht man!

Het is een simpele manier van ‘Ik hou van jou’ zeggen als ik mijn schoenen opruim. Welk verschil kun jij omarmen?

In mijn cultuur is het gebruikelijk om je schoenen uit te trekken als je een huis binnen stapt. Ik ben ervan overtuigt dat de hal ontworpen is voor het uittrekken van je schoenen. Mijn vrouw is het daar niet mee eens. Zij gelooft dat alle schoenen, behalve die van onze gasten, opgeruimd moeten zijn. Als er rondslingerende schoenen worden gevonden, worden ze verwijderd. Ik denk dat ze de schoenen ‘verstopt’. Op een gegeven moment realiseerde ik me twee dingen. Ten eerste, als ik mijn schoenen zelf opruim, kan ik ze ook gemakkelijker weer vinden. Ten tweede, verlangens hoeven niet logisch te zijn. Als mijn vrouw een schoenenvrije hal wil hebben, is het een simpele manier van ‘Ik hou van jou’ zeggen als ik mijn schoenen opruim.

Bespreek met je partner:

Maak een lijst van unieke of eigenzinnige problemen in je relatie.

  • Zijn er mogelijkheden om het verschil te omarmen als manier om te zeggen ‘Ik hou van jou’?
  • Kun je zeggen ‘Ik snap het niet, maar als je het zo wil doen, dan zal ik het zo doen.’

Bron: Love that lasts door Mike Woodard (2012)